Парк Хотел Пирин – Сандански

Хотели в Сандански, оферти, информация

   Дек. 22

Къща-музей на Георги Бенковски в Копривщица

В град Копривщица е родния дом на Гавраил Хътев, известен на повечето българи като Георги Бенковски. Къщата, която е уредена като скромен музей е построена през 1831 г. Къщата-музей е забележителна, като особено впечатление прави архитектурата – типична еснафска къща от епохата на Възраждането, собственост на буржоазни граждани.  В експозицията се пази оригиналната пушка на революционера, с която стрелял срещу турците.

Къщата-музей се намира на едноименната улица, а над нея е построен паметника на великият български революционер. Стръмните стълби водят до паметника от който се открива прекрасна панорамна гледка към града. В  къщата може да се видят фото-изложба, която е свързана с живота и неговата дейност. Къщата на пътеводителя на легендарната хвърковата чета притежава историческа и архитектурна стойност, като е включена в ансамбъла старите сгради. През 1966 г. е ремонтирана и превърната в паметник на културата. Днес експозиция в музея е направена от дарение на Михайл Маджаров.

Къщата е напълно запазена до днес. Реставрирана наскоро, като са съхранени всички архитектурни детайли с изключение на чардака, който е остъклен.

Копривщица предлага на своите гости няколко възможности да се докоснат до българското Възраждане – къщи музеи, битови музей, частни музеи,  както и къщи за гости в Копривщица. В тях човек може да се потопи в автентична атмосфера от епохата на Възраждането, запазени и до днес.

За посетителите и туристите на Копривщица препоръчително е да се стигне до места, музеи забележителности като – музей Тодор Каблешков, музеи на Димчо Дебелянов,  къща -музеи на Любен Каравелов и музеи Лютовата къща.

Наред с културно-историческите забележителности, града предлага и идеална природна среда. Тук има изградени над четиридесет чешми от различни периоди, като най-популярните и старите в града са  Чалъковата къща и разбира се къщата на революционера Георги Бенковски.

В близост до Копривщица има защитена местност, предлагаща идеални услови яза екологичен туризъм. Тук са разположени известната букова гора, резерват „Богдан“, най-впечатляващо „Донкова гора“, като тук може да се види защитения вид на царски орел.

Всеки, който е решил да посети този прекрасен български град, работят много малки и по-големи хотели. Обзаведени и оборудвани с модерни съвременни удобства  за настаняване, атрактивни цени и качествено обслужване.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.