Парк Хотел Пирин – Сандански

Хотели в Сандански, оферти, информация

   Дек. 15

Най-старият български планински курорт – Боровец

Историята на курорта Боровец разказва, за старото му име Чамкория, с което бил наричан до средата на миналия век. Като туристическо място започва да функционира през 1896 г. по времето на княз Фердинанд, когато е издигната и лятната му резиденция.

Разположението на Боровец до столицата на страната го прави много желано за посещения място и от хора живеещи и работещи в София. Той се разполага на 1350 м. надморска височина, от всякъде е заобиколен от гъсти букови гори, а всичко това допринася както климата, така и лекотата за избора му като курорт по всяко време на годината.

Два пъти в историята от създаването си Боровец се нарежда на първо място като домакин на Световната купа по ски-алпийски дисциплини (това става през 1981 и през 1984 г.).

Днес има множество хотели в Боровец, които се надпреварват да предложат най-изисканото и доброто за своите посетители.

Климатът е умерен, придружен от мек и снежна зима и приятно лято.

Добре развит са алпинизъм, ски, сноуборд, катерене колоездене. За всичко това дело има, както благоразположението на курорта, така и запазена природа и околна красота.

Атракция и предизвикателство за всеки турист на Боровец, представлява посещение и изкачване на най-високия връх е връх Мусала. Той е един от 100-те обекта с туристическо предназначение. На височина достига 1925 м. До него лесно може да се достигне, чрез извървяване на туристически маршрути.

Друга не по-малко атрактивна забележителност около Боровец са Седемте Рилски езера. Те са разположени стъпаловидно и живописно образуват езерно плато, свързано помежду си, чрез малки поточета.

Интерес за гостите на Боровец събужда и Рила планина. Тя е най-високата планина в България. В нея може да се посети и разгледа Рилски манастир.

Дворецът „Царска Бистрица“ – съществува от IX век и XX век. Тази постройка е издигната по времето на Третото Българско Царство. Използвана била за ловна хижа от Фердинанд I и Борис, а стилът в нея е възрожденски.

Уникални по вида си са и Дворец „Саръгьол“ и Дворец „Ситняково“ – отново ползван и за ловни по времето на Третото Българско царство.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.