Парк Хотел Пирин – Сандански

Хотели в Сандански, оферти, информация

   Дек. 14

Църквата “Свети Никола“ в гр. Елена

Църквата Свети Никола е най-старата в града. Те се намира в съседство с Даскалоливницата.  Като първа светиня тя е книжовно хранилище – мост между Търговската книжовна школа и Елена. От едно време се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, написани на пергамент. Преданията разказват, че е имало специален свещеник, който е съхранявал книгите и ги раздавал на миряните. През 1800 год. на 23 април по време на Гергьовден църквата Свети Никола е била нападната и опожарена от турците, а с нея е била изгорени голяма част ок църковните книжа. През 1804 год.  църквата е обновена със дарения на заможни граждани и е съхранена както е позната днес. Църквата е построена за 40 денонощия тайно, без благословията на турците по време на  османското владичество.

Архитектурния стил на църквата “Свети Никола“ скромна, почти незабележима, за да не  възбужда възприятието и интереса на поробителя. Вътрешната част на православния храм е богато украсена в унисон с ортодоксалните схващания за храма, като отражение на душата на човек.

Храм-паметника на православните християни е изографисан от прочутите еленски зографи Яков и Давид, които родени в механа Долни Болярци. Други зографи, които са участвали в подпомагането на дейността са еленските зографи Йордан Михов Клименстки и Йоан Попович. Църковните стенописи са с религиозна стойност и са обявени за паметници с културно-историческа значимост. Тук са изографисани образите на светиите Сава Сръбски, Георги Софийски Нови, Методи Моравски и образът на Свети Климент Охридски. Последният образ има висока художествена стойност, както за България, така и за Македония. От дясната страна олтара е вградена каменна плоча на с надпис от Дойчо Граматиков. Също така с голяма художествена стойност са и владишкият трон и дървеният иконостас на православния храма.

Други забележителности, които може да се видят в град Елена и околностите му са
Къпиновски манастир – Къпиново, Петропавловски манастир – Лясковец, Къща-музей Иларион Макариополски, Попниколовата къща,  Петте Разсукановите къщи и други интересни места. За може да разгледате всичките забележителности е добре да отседнете в някои от китните хотели в Елена. Посрещайки своите гости в топла и гостоприемна атмосфера. Посетете това китно градче в Еленският балкан.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.